KUMA Design radošās direktores Mari Ojasaar 5 padomi, kā sasildīties aukstajos mēnešos
Ziemeļvalstu rudens un ziemas mēneši paver elpu aizraujošus dabas skatus, kā piemēram, krāsainu lapu plīvuru, kas noklāj zemi, pirmo sniegputeni un ledus puķes, kas no rīta izdaiļo mūsu logus. Tomēr šo skaisto brīžu cena ir lielais aukstums, kas piezogas un var atņem mūsu veselību un enerģiju. Tā kā man vienmēr ir bijis bail no aukstuma, es esmu iemācījusies vērtīgus paņēmienus kā uzturēt sevi siltumā, kad ārā ir auksts. Šodien padalīšos ar padomiem, kā sasildīt savu ķermeni un sirdi.
 

1. Izdari kaut ko sirsnīgu

Kad sirdī deg vēlme darīt labu, jūs pat nepamanīsiet, kā koki zaudē lapas, kā putni atvadās un lido uz dienvidiem vai kā rudens pamazām kļūst par ziemu. Man patīk ikdienā uzturēt šo liesmu- “darīt labu”, atrodot jaunas idejas, kā iepriecināt blakus esošos cilvēkus. “Viena laba lieta dienā”! Ja tu meklē idejas kā palīdzēt apkārtējiem, tad šeit būs pāris piemēri, kas man ir palīdzējuši justies labāk: ziedot drēbes un rotaļlietas bērniem, kuriem tas ir nepieciešams. Uzaicināt vecmāmiņu uz pastaigu pa mežu, uzdāvināt ziedus krustmātei vai vīramātei, izteikt komplimentu svešiniekam un ziedot dzīvniekiem patversmēs.
 

2. Izbaudi tēju

Dzert tēju ir lielisks palīgs, lai sasildītos un relaksētos. Mana mīļākā tēja, kuru vienmēr dzeru, kad jūtu, ka kļūstu vārga ir ingvera tēja. Dažkārt silta tēja var atsaukt atmiņā pozitīvus notikumus, piemēram, kā vasaras vidū pļavā lasīju un vācu kopā ziedlapiņas un augus priekš šīs tējas, kuru pašlaik malkoju. Tā man atgādināja kā nātres sadzēla man rokas, kā man nācās gaidīt kad deviņvīruspēks izaugs manā acu augstumā, lai varētu nolasīt vērtīgs ziedus vai kā saule apzeltīja kaņepju lapiņas. Ja jums nesanāca ievākt pašiem savu tēju ziemas sezonai, tad izvēlies labāko un tīrāko veikalā nopērkamo tēju, ievieto to stikla traukā un vēro, kā lapiņas atdzīvojas, peld un plaukts siltajā ūdenī un padara tēju par īpašu notikumu. Padoms: Ja vēlaties vēl dziļāk izpētīt maģisko tējas pasauli, tad iesaku apmeklēt tējas ceremoniju.   Mana pēdējā laika mīļākā tējas ceremonija ir bijusi Kuu Ruum. 

3. Nēsā šalli

Esmu sapratusi, ka ieguldot līdzekļus kvalitatīvā šallē ar dabīgiem un augstas kvalitātes materiāliem ir katra centa vērts pirkums. Ja šalle ir izveidota no naturāliem, siltiem materiālie un ir pietiekami gara un plata, tad tu vari uzturēt ne tikai siltu kaklu, bet arī galvu un krūšu rajonu. Ik reizi, kad tuvojas aukstie mēneši es izskatos kā tuvo austrumu sieviete tikai aukstā klimatā- ietinusies lielā šallē, kurai cauri spīd tikai manas acis. Apģērbā es iesaku izvēlēties pēc iespējas dabīgākus materiālus, tāpēc ka tie uztur tavu ķermeni siltumā, bet neļauj tam pārkarst un sākt svīst. Es atbalstu tikai dabiskus un videi draudzīgus materiālus, tas ir arī iemesls, kāpēc lielākā daļa KUMA produktu ir izgatavoti no dabīgām izejvielām.
  

4. Dodies peldēties

Neizklausās, ka peldēšanās ziemā tevi sasildīs, bet ticiet vai nē- tā notiek! Jau vairākus gadus mēģināju savākt drosmi, lai dotos peldēties ziemas sezonā, bet vienmēr mani kaut kas ir aptur. Beidzot es atradu grupu ar drosmīgām sieviete, kuras mani iedvesmoja. Es varu teikt, ka gūtā pieredze ir neaprakstāma. Pēc peldes es jūtos kā no jauna piedzimusi, ķermenim tiek dots restarts un jauns spēks darboties tālāk. Jāpatur prātā, ka pēc peldes ķermenim noteikti vajadzēs nelielu atpūtu, jo sajūta ir kā pēc intensīva ķermeņa treniņa. Tāpēc pēc peldes ietērpies siltās drēbēs, ietinies biezās segās un velti laiku, lai palasītu savu mīļāko grāmatu. 
Viens no maniem mīļākajiem grāmatu žanriem ir bērnu grāmatas! Man ir sakrājusies iespaidīga kolekcija un es vienmēr pārliecinos, kad šinīs grāmatās ir skaistas un iedvesmojošas ilustrācijas, ko radījuši tikai paši labākie ilustratori. Tas ir mans slepenais veids kā nokļūt “La-la-Land”.
However, when swimming sounds a little daunting then you might want to start with a cold shower. Turn the water as cold as possible for the last minute of your shower, breath and dance yourself free from the uncomfortable feeling! This routine will work magic on your lymphs and start your day with the mindset to jump out of your comfort zone! You will never hear me singing in the shower, but instead, I have my own morning cold dance.
 
Photo: Elis Seppius

5. Siltums mājās

Kad izvēlējos savu mājokli, man bija ļoti svaigi, lai tajā būtu divi siltuma devēji: kamīns un vanna. Ir jauki izbaudīt ziemu un visus tās priekus, ja zini, ka mājās tevi sagaida silta vietiņa. Mana mīļākā vieta ziemas sezonā ir tieši pie paša kamīna, kad uguns atmodina manu ožu, koka čurkstoņa un sprakšķi mani nomierina un liesmu dejas liek manam prātam sapņot. Padoms visām māmiņām: uguns ir lielisks veids kā nomierināt pārāk enerģētiskus bērnus.  

In case you don’t have a fireplace at home, then candles will create a similar zen feeling in your home. Try to choose natural candles whenever you can, because regular candles emit petroleum residue when burning. Did you know, that even if the label says: “Made from soy wax” it doesn’t necessarily mean that the candle is 100% natural? “Made from soy wax” is just a clever advertising trick, what’s more important is how much soy the candle actually consists of. That’s why all KUMA candles are made from 100% soy wax and enriched with essential oils.  

Also, did you know that most scented candles are made with chemical oils? Although scented candles have a stronger aroma, they emit chemicals that will end up in our blood circle and irritate our body and hormones. Try to bear that in mind especially when you have kids in the same room. I have actually experienced the poisoning of chemical candles when I was expecting a baby. I was selling KUMA products on a Christmas fair and burning a gingerbread cookie scented candle to create the Christmas spirit. After a while I started to feel nauseous and I could feel and taste the smell of that candle even in my mouth. So be very careful of what kind of candles you burn around yourself. In addition to 100% soy wax candles I also like beeswax candles so much that I have actually tried to make them with my kids at home. I believe that candles create a peaceful ambience.

 
Es ceru, ka sniedzu noderīgus padomus par to kā uzturēt sevi situmā ziemas periodā, savukārt, ja tev arī ir kāds labs padoms, kā sasildīties pašam un sasildīt sirdi aukstajos mēnešos, padalies ar mums komentāros.
 
Lai silta un brīnišķīga ziemas sezona!
Mari