Kuma Design loovjuhi, Mari Ojasaare viis nippi, kuidas külmal ajal sooja saada.
Põhjamaade sügis- ja talvekuud toovad endaga kaasa hingematvaid looduse vaatemänge - värviline lehemadrats, mis katab maa; esimene lörtsisadu, mida me kõik hellitavalt lumesajuks kutsume ning jäälilled, mille öökülm hommikuks aknale maalib. Nende kaunite looduspiltide hinnaks on aga külmad miinuskraadid, mis poevad salakavalalt kontide vahele ja meelitavad ligi külmetushaigused. Tuntud külmavaresena olen ma aga õppinud end külma eest kaitsma ning täna jagan teiega viite nipp, kuidas keha ja süda külmal ajal soojas hoida.
 

1. Tee midagi, mis teeb südame soojaks.

Kui südames põleb ereda leegiga soov midagi head teha, siis ei panegi tähele, kuidas puud oma lehed maha raputavad, linnud “Adjöö!” ütlevad ja Lõunamaale lendavad ning sügisest märkamatult talv saab. Mulle meeldib pidevalt see leek põlemas hoida, leides uusi ideid, kuidas igas päevas väikeseid heategusid teha. Minu viimase aja kõige südantsoojendavad hetked on olnud näiteks: abivajavatele lastele suure hulga riiete ja mänguasjade annetamine, vanaema püha allika juurde loodusmatkale viimine, ämmale lillede kinkimine, tundmatule naisele komplimendi tegemine ning heategevusorganisatsioonile, mis hoolitseb kodutute loomade eest, raha annetamine.
 

2. Joo head teed.

Minu lemmik tee soojatunde tekitamiseks on kahtlemata riivitud ingveri tee - joon seda kohe, kui tunnen, et külmetus tahab ligi hiilida. Vahel võib ka lihtsalt soe jook mõnusa emotsiooni tekitada, kui jood näiteks teed taimedest, mille oled ise suvel korjanud ja kuivatanud. Siis tulevad meelde need soojad mälestused, kuidas kõrvenõgesed korjamisel kergelt käsi kõrvetasid, kuidas üheksavägine kasvas silmade kõrguseni ja alles siis raatsisid sealt õienuppe noppida või kuidas põdrakanep kumas päikese käes, kui seda mere ääres korjasid. Kui Sinul aga sel hooajal ise korjatud taimeteed ei ole, siis vali poest võimalikult puhas tee ja pane taimepuru läbipaistvasse teenõusse. Kui täidad nõu kuuma veega, ärkavad taimed jutskui ellu, avanevad ja hakkavad maagiliselt hõljuma.  Näiteks üheksavägisega saab teha imeilusat kollast teed. Kui tahad aga veelgi rohkem põnevat teemaailma avastada, siis soovitan osa võtta mõnest teetseremooniast. Minu hetke lemmik on Kuu Ruum. 

3. Kanna salli

Olen õppinud, et lisainvesteeringud kvaliteetsest materjalist salli, tasuvad igati meie kliimas ära. Kui sall on valmistatud looduslikust soojast materjalist ja on parajalt pikk, saab sellega nii pea, kaela kui rindkere mõnusalt soojas hoida. Külma saabudes näen ma välja nagu soojamaa naine ainult et talvises kliimas ja sooja salliga: terve pea on salli sisse mässitud, vaid silmad välja piilumas. Põhjamaa kliimas soovitan alati valida võimalikult looduslikust materjalist riided, sest siis on keha soojas, kuid samas ei hakka liiga palav. Üleüldse olen ma tõeline looduslike materjalide fänn, mistõttu olen neid kaasanud nii oma KUMA loomingus , kui ka igapäevastes tarbimisvalikutes.
  

4. Mine ujuma

See ei kõla küll üldse soojendavalt, kuid nii uskumatu kui see ka ei ole, on see tõeliselt hea viis sooja saamiseks. Ma olen juba paar aastat hoogu võtnud, et külmal aastaajal ujuma minna, kuid alati on midagi ette tulnud. Viimaks leidsin grupi julgustavaid naisi, kellega koos sai ka see imetrikk ära proovitud. Pean tunnistama, et see oli meeletult lahe kogemus, peale mida hakkas kohe väga soe nagu oleks kehale restart’i teinud.  
Kuid arvesta sellega, et peale suurepärast energialaengut võib keha väikest puhkust vajada, sest tunne on selline nagu oleksid just trennist tulnud. Nii et peale talisuplust, soojalt riidesse ja teki alla lemmik raamatut lugema. Minu viimase aja lemmik on muidugi Jesper Parve “Mees 3: Otse ja Ausalt” raamat. Tõeliselt inspireeriv lugemine! Minu teine lemmik raamatu žanr on lasteraamatud. Neid olen internetist tellinud juba mitmeid ning kõik on tuntud oma auhinnatud illustratsioonide poolest. See on minu salaviis, kuidas oma La-la-land’i põgeneda =)
However, when swimming sounds a little daunting then you might want to start with a cold shower. Turn the water as cold as possible for the last minute of your shower, breath and dance yourself free from the uncomfortable feeling! This routine will work magic on your lymphs and start your day with the mindset to jump out of your comfort zone! You will never hear me singing in the shower, but instead, I have my own morning cold dance.
 
Foto: Elis Seppius

5. Soojaallikas kodus

Kodu valides on minu jaoks oluline, et seal oleks kaks soojusallikat: kamin ja vann. Tore on talvemõnusid nautida, kui tead, et kodus ootab Sind koht, kus saad sooja kontide vahele. Eriti naudin ma aga kamina soojust, kui tule süütamisel tekib mõnus kamina lõhn, puude praksumine maandab pingeid ja tuletantsu jälgimine viib meele rändama. See on hea viis ka energiliste laste maandamiseks, sest tuli rahustab neid.  

In case you don’t have a fireplace at home, then candles will create a similar zen feeling in your home. Try to choose natural candles whenever you can, because regular candles emit petroleum residue when burning. Did you know, that even if the label says: “Made from soy wax” it doesn’t necessarily mean that the candle is 100% natural? “Made from soy wax” is just a clever advertising trick, what’s more important is how much soy the candle actually consists of. That’s why all KUMA candles are made from 100% soy wax and enriched with essential oils.  

Also, did you know that most scented candles are made with chemical oils? Although scented candles have a stronger aroma, they emit chemicals that will end up in our blood circle and irritate our body and hormones. Try to bear that in mind especially when you have kids in the same room. I have actually experienced the poisoning of chemical candles when I was expecting a baby. I was selling KUMA products on a Christmas fair and burning a gingerbread cookie scented candle to create the Christmas spirit. After a while I started to feel nauseous and I could feel and taste the smell of that candle even in my mouth. So be very careful of what kind of candles you burn around yourself. In addition to 100% soy wax candles I also like beeswax candles so much that I have actually tried to make them with my kids at home. I believe that candles create a peaceful ambience.

 
Loodan, et said minu nippidest inspiratsiooni, ning kui ka Sinul on mõni hea nipp, kuidas end külmal ajal soojas hoida, siis jaga seda meiega kommentaarides.
 
Soojust kontidesse ja südamesse!
Mari