Õppimine läbi mängu (Mari Ojasaare viis nippi mänguliseks õppimiseks koos lastega)
Öeldakse, et lapse tähtsaim töö on mängimine, sest läbi mängu õpivad nad tundma seda salapärast ja maagilist maailma enda ümber. Olles kahe väikese vägilase ema,
olen ma oma laste arengu mängulist, kuid õpetlikku teekonda kõrvalt jälginud ning koos nendega kasvanud.
Seda tehes olen avastanud, et laste jaoks pole tegelikult ühtegi igavat õpetükki, on vaid igavad õpetamisviisid.
Selleks, et erinevad õpetunnid lastele ka meelde jääksid, tuleb leida nutikaid viise, kuidas teadmiste omandamine nende jaoks põnevaks teha.
Täna jagan teiega viit nippi oma kogemuste pagasist,
kuidas uute teadmiste ja oskuste õppimine laste jaoks põnevaks ning lõbusaks muuta.

1. loodus õpetab

Minu lemmik ajaveetmise viis lastega on üheskoos loodust avastada.
Selleks võib olla jalutuskäik metsas, retk rabas või päev rannas. Ja siin all ei pea ma silmas, kiirustades punktist A punkti B liikumist, vaid rahulikult aja võtmist ja lapsele sobivas rütmis looduse avastamist. Meil võttis näiteks tund ja siis veel üks tund metsas, et liikuda 1km, sest kõik putukad oli vaja üle lugeda ja oi kui palju mammusid sai seda tehes suhu pista. Oli vaja võtta aega ja meil on aega! Uurige üheskoos läbi kõik taimed, putukad, marjad, seened, loomad ning ma garanteerin, et need ei ole vaid mudilased, kes seda tehes uusi teadmisi omandavad.
 

2. Luba loomingul lennata

Lihtne on ju anda lapsele paber ja paar pliiatsit ning öelda, et joonista elevant.
Kunstil on aga nii palju erinevaid vorme, läbi mille loominguliselt õppida. Leia kunstivorm, mis sobib Sinu lapse loomusega, olgu selleks siis savist skulptuuride valmistamine, söemaalingud või vesivärvid. Ole loominguline, sest õppetunde leidub igal nurgal. Näidisena toon ühe meie koduse kunstiprojekti:

Lastele ikka meeldivad erinevad maiustused ja mida värvilisemad seda isuäratavamad!
Parem silmale aga mitte lapse tervisele.
Selleks, et ma ei peaks pidevalt „ei“ erinevatele „jurakommidele“ ütlema ja peale seda järgnevat jonnilaulu kuulma, otsustasin ma lastele koduse keemia-kunstitunni anda kõige värvilisemate kommidega, mis poeletilt leidsin, et laps teaks, mida ei tasu suhu panna. Panime värvilised kommid vette ja valminud „E-kommivärvidest“ valmisid lõbusad joonistused. Kuid mis veel olulisem – sellest päevast peale ei küsita meie kodus enam ühtegi vikerkaarevärvides kommi.

3. Koos kokkamine

Erinevad taimed ja loodusannid saab lastele hästi selgeks õpetada nendest üheskoos erinevaid roogasid valmistades. Ei ole vist palju lapsi, kes vabatahtlikult nõgesesuppi sööksid, aga kui neid selle „ohtliku“ supi tegemises kaasata, siis saab jagu nii nõgesehirmust kui avastada uusi põnevaid maitseid. Meie pere nõgesesuppi valmistamas:

4. Kodutööd

Koolitükkidest veel olulisemad on elukoolitükid.
Need on igapäevased tegevused, millega tuleb väikestel maailma avastajatel varem või hiljem rinda pista.
Selleks peab küll natuke kannatust varuma, ning arvestama, et töö eesmärk võib lõpuks küll täitmata jääda, kuid põhiline on, et laps mänguhoos mõne uue oskuse õpiks. Meie peres ei ole erinevaid „naiste- ja meeste töid“, vaid kõik tööd alates pesu pesemisest kuni puude toomisest saab läbi proovitud ja vahel tekib isegi väike võistlus, kes saab millist tööd parasjagu teha.

5. Õpetlikud laste riided

Kui ühistegevusi on juba piisavalt proovitud ja oleks vaja natuke aega iseendale
ja oma kaaslasele pühendada, siis tulevad õppetundide jagamisel appi nutikad riided ja ehted. KUMA tarkussärgid on mulle väga südamelähedased, sest idee laste t-särgist, mis oleks ühtlasi ka õpetlik, sündis kui ma koos poegadega loodust avastasin.
Vahva oli lastele erinevaid looma- ja linnuliike õpetada ja need hiljem kodus paberile joonistada, et neile jääks ka meelde, milline näeb välja rasvatihane ja milline leevike.
Seda tehes tuligi idee, et valminud illustratsioonid võiks t-särgile disainida, nii et ’õppetund’ kinnistuks ja käiks lapsega terve päeva kaasas. Hetkel on meil kahe erineva õpetliku disainiga t-särki: „Poolused“ ja „ Linnud“, kuid peagi on meie veebipoodi jõudmas ka uued disainid.

Kas ka Sinul on mõni nutikas idee, kuidas lastele uusi teadmisi lõbusalt õpetada?
Jaga neid meiega kommentaarides.

Lõbusat koos õppimist!
Mari