Naine ja treening

Otsustan, et soovin saada uutmoodi kogemust ja valin selle saamiseks trenni. Panen end kirja õhurõnga treeningusse. Olen väikeses pabinas. Siiani olen trenni teinud hommikujoogat harrastades või metsajooksu tehes. Nüüd aga olen minemas trenni, kus ripub laest alla õhurõngas. Ma päriselt ei tea, kas ma ikka jaksan end sinna peale rippuma tõmmata.

Minu ebaregulaarse treenimise põhjus võiks olla alaselg, mis endast pidevalt ebameeldiva valuga märku annab. Endalegi üllatuseks leidsin seekord hea lahenduse. Nimelt, meeleheitel perenaisele omaselt, otsin abi Youtube'st. Leidsin sealt ühe kiropraktiku, kes soovitas läbi teha mõningad kerged harjutused (näiteks kandadel kõnd), et siis tuvastada, kas seljal tõesti selline häda, mis vajaks professionaali tähelepanu. Endalegi üllatuseks sain kõiki harjutusi suurema vaevata teha. Edasi pakkus neti-kiro, et ma vaataksin üle oma magamispoosid. Ja see oli minu jaoks heureka hetk. Magasin iga öö oma selja kangeks. Sain palju mõtteainet ning hakkasin kohe soovitatud magamispoose harjutama ja oligi hommikul selg palju parem. Valmis treenimiseks!

Tegelikult esimene trenn, kui plaaninsin minna õhurõngasse, tunnen tugevat ovulatsioonivalu kõhus. Üldse ei taha end pikalt sirutada ning rõngal rippumine teeb lausa murelikuks. Kirjutan treenerile, ta soovitab mul oma keha kuulata ja puhata. Treener on ise ämmaemand ja mind väga julgustab tema mõistev suhtumine.

Aga alustame trennidega...

Nagu juba mainitud, siis esimene trenn on õhurõngas. Olen treeningsaali ukse taga ja näen silti "Meow", mille alla on kirjutatud “Pussy power”. Hakkan endamisi itsitama ja astun edasi. Ees ootab saal, kus ripuvad laest rõngad. Treener on sihvakas ja toonuses kehaga, kannab üleni liibuvat musta riietust. Teeme soojenduse ja kogu trenn on füüsiliselt raske. Tasakaal, jõud, adrenaliin ja lõbu. Imetlen treenerit, kes terve tunni on maskiga ja sellest hoolimata suudab teha vaevata harjutusi, mis minul silme eest korraks mustaks võtavad. Siia ma tulen veel! Lisaks õhurõngale proovin eksperimendi käigus veel postitantsu ja õhukiigel treeningut, kõiki neid treener Lembe Maasikase käe all. Postitants on nii lõbus ja naiselik, soovitan sõbrannadega punt kokku panna ning koos midagi uut proovida. Õhukiigel rippumine on korralik väljakutse. Mitmel korral võtan aja maha, kuna tagurpidi rippumine ja surve neerudele on kehale harjumatu. Peale trenni tunnen, et vajan aega enda kogumiseks. Nüüd, kui möödas on 10 päeva, tekib taas soov korrata seda rippumist.

Järgmisena panen end kirja täiskasvanute tantsutrenni Dote stuudios, mille omanik oli kunagi mu treener ja siiani olen tänulik, minu suurim iidol noorukieas. Ma olen ju kunagi 15 aaastat professionaalselt tantsinud ning enne seda terve noorukiea jalga igas suunas painutanud ja visanud. Riietusruumis märkan kotte, millest piiluvad välja matemaatika vihikud. Peas käib läbi mõte, no kuhu ma nüüd tulin, siin ju nii noored koos. Siis aga märkan, et tund juba algas, hüppan saali ja saan väga sõbraliku tervituse osaliseks. Terve tunni harjutame Moulin Rouge järgi tantsu ja ma pidevalt itsitan endamisi, et polegi kohe väga ammu nii hästi tantsida saanud. Nii hea vibe on! 

Edasi MyFitnessi Boxbox trenni. Treening toimub sellises saalis, kus ripub ligi 40 poksikotti laest alla. Trenni tulevad minu üllatuseks ka suured lihaselised mehed. Treener on imekena ja super heas vormis naisterahvas. Ma püüan teisi matkides käte ümber paela siduda, et seejäreli poksikindad sinna peale suruda. Tund algab ja treeneri juhendamisel hakkame poksikotile lööke jagama. Otse, küljelt, althaak jne. Muusika on haarav ja iga natukese aja tagant vahetub saalis valgus. Märkan, et minust natuke eemal on vanaisa vanuses mees. Tekib hea soe tunne, et kõik on oodatud. Spordiklubis katsetan veel ringtreeningut. Koguneb ligi 10 naist, et siis ringis teha erinevaid jõuharjutusi. Treener on taaskord mega sportlik ja terve trenni jõllitan tema lihaseid ning see motiveerib ikka kangi tõstma. 

Kahe lapse emana on minu jaoks läbivaks teemaks diastaas ning sellest paranemine. Linna kõige parem diastaasi korrigeerimise trenn pidi olema True Pilatese klubis. Trenni minnes märkan, et minu ees siseneb ema beebiga, tekib armas tunne, et naised nii, tited kaenlas, oma keha eest hoolt kannavad. Trenn on väga rahulik ja treener Britt Normet aitab kehal taastada mõlema poole võrdset lihastoonust. Pilatest plaanin veel teha!

Panen kokku pundi naisi ning läheme rannatennise trenni. Treeneriks on minu armas sõbranna Inga Parve. Trenn toimub suures Beach House Ülemiste hallis, kus tekib koheselt suvine meeleolu. Hüppan paljajalu liivale ja tunnen, kuidas õnnehormoonid vudinal lakke paiskuvad. Milline hea viis talvekaamost peletada! Siin on ka lastel tore, kindlasti naasen siia just koos lastega. Isegi sünnipäevasid saab nii pidada. Trenn on lõbus, tekib hasart ja samas saab ise koormust valida. Boonusena saab end võistluse käigus ka mõnusalt tühjaks karjuda.

Tahan end veel proovile panna, lähen mägironimise trenni. Taaskord hea koht, kuhu ka lapsed kaasa võtta. Ronimisministeeriumi treener on noor meesterahvas ja hakkab kohe nippe jagama, kuidas saab mööda seina efektiivsemalt ronida. Vaatan nüüd mägironimist hoopis uue pilguga. Väga soovitan taaskord oma inimestega minna ronima ja lapsed ikka kaasa võtta. 

Üks trenn, mis minus ärevust tekitab on Triatloni ettevalmistus. Panen end siiski kirja, kuna minu armas ja imehabras sõbranna on seal käimas. Kui tema saab hakkama, siis pean mina ka saama. Trenni esimesel päeval kohtume 21.kk ujulas. Minu täitsa esimene ujumistrenn. Mind võtab vastu kahemeetrine sõbralik treener, kes jagab lahedaid õpetussõnu. Nii ma kroolingi terve tunni. Uskumatu, kui edasiviivad on treeneri soovitused, tunnen, et tekib soov ka iseseisvalt ujulasse minna. Siiani olen spa-supleja olnud. Väga hea kogemus! Teisel päeval kohtume Tallinna Spordihoones. Kummimattide lõhn hüppab kohe ninna, saalis valitseb tõsine spordivaim. Eemal nurgas juhendab Erki Nool. Meie aga hakkame militaarse vibeiga tegema ÜKE trenni. Võtame kõik lihasgrupid läbi. Korraga kerkib pähe mõte- ma võiks ju ka Triatloni kõige kergemat rada proovida. Siis annan endale aru, et mul on kaks last, kelle päralt tahan olla ning hetkel treeningule nii suurt tähelepanu ei pööra.

Väga palju soovitati mulle proovida rahvatantsu. Julgustati, et tänapäeval käib trenn Trad Attacki saatel ja treenerid on noored mehed. Muidugi panin end kirja. Mind võttis vastu rahvatantsu trupp Pääsuke ja nad tegid ekstra rahvatantsu baastunni, kus 1,5h jooksul harjutasime kõike, mis meie riigi tantsu ABC juurde käib. Ausalt, see oli minu jaoks kõige raskem trenn. Ma plaanisin poole trenni pealt vabandada, tuua lapsed ettekäändeks ning koju minna. Aga pidasin siiski lõpuni vastu. Ma olen nii uhke nende meeste ja naiste üle, kes käivad rahvatantsus. Müts maha ja elagu Tantsupidu! Kui keegi tahab saada head trenni ja sõpruskonda, siis seda ma soovitan kindlasti proovida.

Üks koht, kus mulle meeldib treenida, on õues. Nii tunduski ratsutamine igati mõistlik ära proovida. Kutsusin kaasa Saskia Alusalu, et koos oleks lõbusam. Sellest trennist sain parima nipi, et enne, kui valid koha, kuhu minna, tasub teha eeltööd. Mina hõiskasin FBs välja, et otsin sõbralikku treenerit, kellega ratsutamist proovida ning väga paljud vastasid. Meid juhendas Ületee talu tallid treener, kes oli abivalmis, rõõmsameelne ja asjalik. Trenn hobustel oli taaskord väga lahe kogemus.

Lisaks nendele trennidele proovisin veel veebitrenne ning veendusin, et iga trenn on omamoodi elamus, kogemus ja paneb peas uutmoodi mõtted liikuma. Olen veendunud, et mõtted liiguvad koos kehaga. Soovitan proovida. Uusi trenne katsetades on hea nipp eratrenne paluda, saab kohe nö järjele ja elamus ka suurem.

Seekordses KUMA Design live vestlusel rääkisin profisportlase Saskia Alusaluga ja naiselikke trenne tegeva Shalini Modyga. Arutasime, kas naine peaks jälgima kuutsüklit treenimise ajal ja kas see võib anda kehale hoopis uue energia ning viia hormoonid tasakaalu. 


Millise trenni fänn sina oled ja milline on suurim üllataja olnud, kui oled uut trenni käinud proovimas?