Taimede väest Maret Allikas'ega

Sõber, kellega suhtlemine on tingimusteta. See on hea tunne. Sain aru, et minul on lisaks headele sõbrannadele tõesti üks eriline sõber, kellega soovin kohtuda, suhelda ja koos aega veeta. Ma polnud teda enne sõbrana võtnudki, kuid nüüd kui vetslesin esimesel KUMA Design vestlusringil taimetark Maret Allikas'ega sain korraga heureka-hetke. Jah, mul on üks väga eriline sõber, see on loodus! 

Just loodus on see koht minu jaoks, mis hoiab ja toetab mind nagu üks hea sõber seda teeb. Ja ka mina olen õppinud loodusega suhtlema.. tingimusteta. Kord pakub ta mulle päikest ja imelist tähistaevast, teinekord taimede mesimagusat lõhna ja hullutavat linnulaulu. Vahel üllatab metsloomadega. Järgmisel hetkel kallab üle külma veega ning kibeda tuulega, kõrvetab varba vahelt või saadab sääseparve peale. Lubab mul tarduda, kui näen, kuidas rästikupoeg minu last hammustab. 

Üks asi, mida väga imetlen, on see kui inimene oskab looduses nii toimetada, et jääb mulje nagu loodus justkui sooviks pidevalt kahe käega anda, toita, kasvatada. Ja just selline inimene on minu jaoks Maret Allikas (Instagram - @filipendula.ulmaria). Oma Instagrami kontole postitab ta pidevalt imelisi pilte taimedest, mida ta on korjanud ja sellest, kuidas ta neid siis hoiustab, sügavkülmutab ja erinevatel viisidel kasutab.

Mina ja Maret vestlesime ligi tunnikese Kuma Design vestlusringis taimedest ja jagan rõõmuga seda, mida õppisin sellest põgusast jutuajamisest. Olen siiralt seda meelt, et pigem õppida korraga natukene aga nii, et saaks seda uut teadmist kohe ka järele proovida.

Siit mõned nipid, mis mind väga kõnetasid meie vestlusest:

  • Metsikud taimed on erilised just sellepärast, et nad kasvavad oludes, kus nad peavad ise hakkama saama - võitlema valguse ja asukoha eest ning kahjurite vastu. Aiataime hoiame meie elus, kastes ja väetades, rohides ning putukate eest kaitstes. Kas kujutate ette, kui palju rohkem jõudu ja väge on tänu sellele igapäevasele võitlusele metsikutes taimedes? Just selle võitluse käigus koguvad nad endasse neid meie jaoks kuldaväärt toitaineid.
  • Just tänu sellele, et metsikud taimed on nii palju väge täis piisab juba väikesest kogusest. Näiteks raudrohu taimelt korjatud lehtedest ei ole mõtet teha tervet salatit. Pane neid lehti tavalisele salatile veidi lisandiks. Nii ei muutu salati maitse ka korraga väga metsikuks. 

  • Maret on korilase tööna korjanud taimi eesti tipp-restoranide jaoks. Sain vesteldes ka ühe nipi, mis sobib ühtmoodi hästi nii tipp-restorani kui kodus katsetamiseks. Korja kevadel männikäbide beebisid. Jah, just neid väikeseid käbisid, mis männioksa tipust välja tulevad. Riivi neid toidule lisaks ning saad vaiguse-laimi maitse. Põnev eks! Las siis need, kes toiduelamust naudivad arvavad ära, millega selline eriline maitse on saavutatud!!
  • Männi lainel jätkates. Huvitava tee saad, kui uhmerdada männioksa pehmemaks, valada üle kuuma veega ning lasta tõmmata. Tulemuseks on mõnusalt vaigune ja soojendav tee.

  • Mõned väetaimed aga hoopis kaotavad kuumas vees oma häid omadusi. Selliseid taimi tasub hoopis maitseveele lisada. Näiteks Maret soovitab kibuvitsamarjad panna õhtul vette ligunema ning järgmisel päeval tõmmist maitseveena juua. 

  • Taimetõmmised on imeline viis ka vannielamus uuele tasemele viia. Tõmmise võib eelnevalt suuremas anumas valmis teha, ära kurnata ning alles siis lisada vannivette. Väga hea nipp ju! Tõmmiseid tasuks teha just puhtast loodusest kogutud taimedest. Poest ostetud või kingitud lilled on suurepärased vannielamuse kaunistamiseks ja silmailu loomiseks.

  • Maret soovitas proovida ka takjajuurt ning huvitava kurgimaitse tundmiseks hundinuiajuurt. Jah, ma kohe kindlasti plaanin neid maitsta. Hmm, äkki isegi pakun hundinuiajuure salatit ühel päeval oma sõpradele! Või riivin takjajuurt muffinile ning nimetan selle peenelt Le takjajuure muffin. 

Kirjutage mulle, kuid olete enda jaoks avastanud ka midagi põnevat taimede maailmast. Jagame rõõmu!

P.S. Maret Allikas soovitab omalt poolt ühte lahedat kontot, mida jälgida @VildMad - see on Taanlaste tehtud konto ja äpp, kus jagatakse lahkelt infot, mida ja kuidas tasub looduses proovida.